Undvik trojanerna
Hur du undviker att bli nästa offer
19 maj, 2017 av
Undvik trojanerna
Linserv AB, Stephen Schmidt

För fem år sedan var den största risken för din dator förmodligen en skadlig trojan som skulle stjäla dina bankuppgifter och lösenord.

Idag kallas hotet som alla pratar om för ransomware. Skadlig programvara som låser alla dina mest värdefulla dokument och filer, ja, hela hårddisken, och erbjuder sedan att låsa upp dem för en lösensumma.

Som det verkar nu är ransomware här för att stanna.

Hur kan du härda och skydda din data och förhindra att du eller ditt företag blir ett offer för ransomware?Backup, backup, backup!

Effektiv säkerhetskopiering är förmodligen det bästa sättet att motverka ransomware. Faktum är att genom att ha datasäkerhet och katastrofåterställning kan du undvika ett stort antal problem i ditt system. Ransomware blir mer ett besvär än ett hot! Och den bästa reservplanen är baserad på kostnadseffektiv molnteknik.

Men säkerhetskopiering är mer komplext än de flesta inser, och att effektivt kunna återställa data beror helt och hållet på dina backupmetoder och -struktur.  

Kontakta Linservs support om du är osäker på statusen för dina reservplaner och system. Att vara informerad kostar dig ingenting och kan rädda din data.

Uppdatera alltid!

Majoriteten av virus och trojaner är installerade via skript som kan upptäckas och stoppas.  

Om du får en uppmaning att ditt operativsystem behöver uppdateras - GÖR DET! Om du får ett meddelande om att en av dina appar måste uppdateras - GÖR DET!

Microsoft-patchar och uppdateringar släpps den andra tisdagen i månaden. Linux och Apple släpps så snart patchen är redo att distribueras.

Om din PC eller MAC täcks av Linservs SMART CLIENT-paket är du redan skyddad. Vi övervakar din klient, ser till att uppdateringar är installerade och att du har ett aktuellt antivirusprogram. Så du kan koppla av.

Var misstänksam!

Att vara försiktig och till och med lite misstänksam för främlingar (särskilt de som vill ge dig gåvor!) är alltid en förnuftig strategi.

Samma sak gäller för mail, nedladdningar och andra filer som du får. Om du inte känner igen avsändaren eller utgivaren - installera det inte - fråga oss på supporten om du är osäker.

Att hålla spam och filter på och uppdaterade är ett mycket bra sätt att stoppa e-postmeddelanden som låtsas vara shoppingmeddelanden, leveransinformation, gratis biljetter och liknande.

Att förstå vad du tar emot är också viktigt. Vi rekommenderar att du gör filtillägg synliga (delen av filnamnet efter pricken som .pdf). Då kan du se om filen du får är faktiskt en pdf- eller ett Word-dokument... eller något mer olycksbådande som .exe

Ha som vana att ha rejält med säkerhet

låt linserv visa dig hur man bör skydda sin data

Det finns ytterligare ett antal strategier som bör ingå i din övergripande IT-säkerhetsplan. Lösenordshantering, användarpolicy, installation av administrativa agenter på enheter, policy för BYOD (ta med en egen enhet), server och nätverksarkitektur.

Med bra IT-hantering är det möjligt att minska risken avsevärt för att du eller ditt företag blir nästa offer - kostnadseffektivt.

Kontakta Linserv support om du vill ha en gratis säkerhetsanalys eller om du är osäker på någon aspekt av din nuvarande uppsättning.

Undvik trojanerna
Linserv AB, Stephen Schmidt
19 maj, 2017
Share this post
Arkiv