Varför välja en Open Source-lösning?
5 anledningar från ett rent affärsperspektiv
5 maj, 2017 av
Varför välja en Open Source-lösning?
Stephen Schmidt

Open Source har varit en del av IT-landskapet sedan 1998. En lång tid i IT-världen! Open Source-lösningar är nu viktiga och väl accepterade som en del av det globala IT-landskapet. Trots att de är respekterade och främjade av experter som hackare för en mängd infrastrukturs- och operativa lösningar under många år, är det bara nyligen som icke-företag har börjat implementera Open Source-lösningar för vardagliga affärsapplikationer.   

Varför tittar företag närmare på Open Source? Kan en öppen källkod erbjuda effektiva affärslösningar för ditt företag? Slutligen, hur och när väljer du en livskraftig Open Source-lösning? Jag kommer att försöka svara på dessa frågor och ge dig några tankeställare i den här bloggen.

Open source-lösningar är mycket billigare!

Häng med mig nu, öppen källkod är inte gratis! Källkoden, den ursprungliga programmeringskoden, är öppet tillgänglig utan kostnad. Installationen, konfigurationen och implementeringen av ett företagssystem kräver dock både kunskap och expertis. Detta gäller för alla system, Open Source eller tredje part-licensierad. Då finns det löpande kostnader i samband med servrar och hårdvara, nätverk och integration. Men det finns inga direkta licenskostnader!

Kostnaden för installation och konfiguration är ofta mycket lägre för Open Source-lösningar (mer om det nedan). Slutligen är Open Source-anpassning nästan alltid mycket, mycket billigare - och nästan alla affärssystem behöver någon form av gränssnitt eller anpassning!

Enligt min erfarenhet är TCO för Open Source-lösningar mellan 30% och 60% billigare om man jämför med en licensierad produkt.

Open Source har färre fel och buggar

Kodning (programmering) är som alla kreativa strävanden. Ingen vill bli kritiserad för sitt arbete - särskilt människor som lägger ner sin själ i sitt arbete. Open Source-utvecklare älskar vad de gör och motiveras av bekräftelsen från likasinnade. Open Source-samhället är befolkat av några av de bästa programmerarna i världen idag, inte bara de få som finns på ett företags lönelista. Denna kombination driver kvalitet. 

Folk arbetar tillsammans med många miljoner timmars erfarenhet och kompetens för att lösa ett visst problem. Med en så stor expertkompetens från både utvecklare och användare är lösningarna vanligtvis av högsta möjliga kvalitet. Utveckling och borttagning av buggar sker i en häpnadsväckande takt. Slutligen används lösningarna i en mycket större skala av "användningsfall" och på olika områden. Sammantaget betyder det att lösningar ofta är mer flexibla och robusta än proprietär programvara. 

Odoo text and image block
Odoo image and text block

Open Source rör sig snabbare

Fråga vilken VD, CFO eller egenföretagare som helst, efter tjänstens kvalitet är leveranshastighet och flexibilitet i erbjudandet de två viktigaste framgångsfaktorerna i alla affärer. Att vara anpassningsbar, smidig och snabb att reagera på kunder och marknaden är kännetecknet för framgång! 

Open Source utvecklas snabbare och är mer flexibel, återanvändbar och smidig än någon proprietär programvara.

Netflix och Spotify är två exempel på framgångsrika företag som är litar starkt på Open Source-lösningar för att driva sin verksamhet. Dessa företag utvecklade nya affärsmodeller och använde Open Source-komponenter för att hjälpa dem att möta nya och utmanande affärsbehov. Antalet Open Source-utvecklare och mångfalden av applikationer där en lösning används driver flexibilitet.

Flexibelt, kompatibelt och uppbackat

Det finns en missuppfattning bland vissa affärsmän att Open Source-lösningar och applikationer inte stöds. Om något är motsatsen sant.

Open Source-lösningar levereras i allmänhet med omfattande dokumentation, wiki-sidor och en aktiv gemenskap. De mer använda och mogna applikationerna och lösningarna har betalat stöd. Det här är inte så förvånande när du tänker på det. Stöd är det mest effektiva sättet att tjäna pengar på ett Open Source-program. Det är vanligtvis här där Open Source kan överstiga 3: e licensierade produkter och till en bråkdel av kostnaden

Slutligen - kompatibilitet. Open Source handlar om standarder och integration. Till skillnad från tredjepartslösningar som vill låsa kunderna till en lösning vill Open Source anslutas! Öppna Format och stora tredjepartsstandarder är vanligtvis väl underbyggda och väl integrerade i alla Open Source-affärslösningar. Integration med Microsoft-dokument, G-mail och andra vanliga format och appar är det bästa sättet för en lösning för att få stor exponering och användning. Och alla utvecklare vill att deras arbete ska användas! 

Odoo text and image block
Odoo image and text block

Säkert och pålitligt

Det kommer säkert att tyckas lite kontroversiellt att säga att eftersom Open Source-koden ju är öppen för alla - det är väl ett faktum att många människor ser och jobbar på samma kod - identifieras hål och buggar snabbare och fixas sedan snabbare.

Den största utmaningen för licensierade produkter på detta område är trovärdighet. Bara de vet hur många buggar och problem de har. Och bara de bestämmer om och när de kommer att fixa dem. Som ett resultat är det lätt att dra slutsatsen att Open Source-gemenskapens tillvägagångssätt ger en mycket mer robust och genomskinlig lösning på utmaningarna för programvarusäkerhet!

Så varför finns inte Open Source överallt?

Follow the money

På ett sätt är det överallt.  Android, Google, Netflix, Linux, Spotify, Alfresco, ODOO, Apache... listan över Open Source-lösningar som berör miljoner människor varje dag är lång.

Sanningen är - välkända och etablerade licensierade produkter har mer pengar - dina pengar!

Ju mer pengar ett företag har desto mer kan de spendera på marknadsföring för att få produkten känd och igenkänd. Men bra marknadsföring är sällan, om någonsin, en mått på bra värde eller kvalitet.

Vi tror att ett öppet sinne, god analys och informerade val är bäst för företag.

Vi älskar Open Source, men vi är inga fanatiker. Ibland är den bästa lösningen den du redan har. Särskilt i en situation där ett företag har investerat mycket tid och pengar i att utveckla ett företags sätt att göra saker och företagskunskap om system och processer. Men om ditt företag behöver byta, förbättra och bli smidigare. Om dina system håller dig tillbaka eller är för dyra jämfört med det värde de skapar. Om du behöver utveckla nya lösningar för nya affärsproblem... så är det dags att ta en titt på de fantastiska möjligheterna i Open Source. Vi skulle älska om du kontaktade oss om du vill ha hjälp eller råd om var du ska börja.

Varför välja en Open Source-lösning?
Stephen Schmidt
5 maj, 2017
Share this post
Arkiv